Vysoká gurmánská laťka v QQ Asian Kitchen

Vysoká gurmánská laťka v QQ Asian Kitchen
1 / 3 / 2024 Vít Vojta

Mezi pražskými asijskými restauracemi vyčnívá QQ Asian Kitchen. Nejen mimořádnou kombinací indonéského Bali s čínskou kuchyní z Tchaj-wanu. Jedinečnou exotičnost podtrhuje zejména provedení jednotlivých pokrmů, kdy si dvojice majitelů – Nyoman Purnata z Bali a Lee Chang z Tchajwanu – nebojí tu a tam odskočit do Japonska, na čínskou pevninu nebo Malajský poloostrov. A je výborné, že jejich kulinářský záběr pak prezentují právě v naší domovině.

Nálepka Michelin 2021 na dveřích restaurace v ulici Na Zbořenci nás už na začátku upozorní, že můžeme očekávat jedinečný kulinářský zážitek. Vždyť do výběru 26 pražských podniků slavného michelinského průvodce (BIB Gourmand – slušné jídlo za slušnou cenu) se v daném ročníku dostaly v našem hlavním městě jen tři asijské podniky. Oficiální adresou restaurace nedaleko Karlova náměstí je ulice Odborů 278/4. Místo najdete jednoduše podle hotelu Mosaic House, který v těchto místech díky netradičnímu designu přehlédnete jen stěží.  

Samotná restaurace je nevelká, členěná do tří částí se sotva šedesáti místy. Vedle stolů pro čtyři u baru a u oken, která se otevírají nahoru jako ve starých vlacích, jsou uvnitř kolem kuchyně ještě sezení pro početnější návštěvy. U kulatého stolu pro osm pak navíc získáte zdarma naprosto strhující představení otevřené kuchyně, kterému kromě vás přihlížejí z okna ještě loutky jávansko-balijského stínového divadla wayang kulit z buvolích kůží.

Předkrmy

Tucet místních předkrmů přináší osvědčené bestsellery mořských plodů: sashimi z lososa v tempuře s máslovou omáčkou ponzu (je se sójovou omáčkou s citrusem), salát sunomono s japonským octem, z chobotnice s okurkou a řasou, nebo pečenou hřebenatku s hlívou královskou a rýžovým pyré. A to i přes to, že hřebenatky jsou původně doma v Atlantiku a Středomoří, nikoliv v Asii.

 

Předkrmový hovězí tatarák inovuje velikým a tenkým lupínkem z manioku, známým též pod názvem cassava, který zde české menu důsledně komolí dvojitým w. Maniok je v menu i pod čínským názvem mushu 木薯 – v mushu taco s temperovaným krabem.

Opravdu svěžím „otvírákem“ chuti jsou příjemně nakyslé ceviche z krevet a fascinující, lehce pikantní dušený bůček s hruškou. Tyto předkrmy jsme našli v rukou psané denní nabídce na stole, u které lze očekávat, že se bude pružně měnit.

 

Hlavní jídla

Balijskou vlajkovou lodí je samozřejmě pomalu vařený, rozsýpající se hovězí rendang s kokosem, nesoucí též voňavou stopou galangalu, kafrového listu, citronové trávy, badyánu, koriandru a kurkumy, nebo rožněné balijské sele babi guling, podávané s kedlubnovým salátem rujak, jehož pikantní sladkokyselou chuť vytváří zejména mix zeleniny s ovocem.

Mimořádné je i jehněčí koleno v kokosové kari omáčce s kardamomem, tedy další bylinou z čeledi zázvorovitých, kam patří i kurkumovník a galangal. Kokosové mléko v kari je typickou směsí jihovýchodní Asie, zejména Thajska, Malajsie a Indonésie, zatímco indické kari zůstává u produktů z kravského mléka.

 

Výraznější rukopis než krevety v omáčce nebo pečený losos má dokonale vykostěný mořský vlk dušený v banánovém listě pepes, který skvěle zachová jemnou chuť ryby. Obal z banánového listu pepes pro vaření v páře nebo grilování na dřevěném uhlí se užívá vedle ryb i pro hovězí, kuře, tofu, červený „tempeh“ oncom nebo dokonce pro Malajci milovaný tempoyak, což jsou fermentované páchnoucí plody durianu.

 

Tajemství generála Tso

Čínská kuchyně se tu vedle křupavé kachny s placičkami mushu prezentuje zejména slavným Kuřetem generála Tso, které tu má zřejmě českou premiéru. Po letech hledání jsme na „generála“ narazili u nás vskutku poprvé.

 

Toto v amerických fastfoodech legendární jídlo má nejasný původ, už samotný název kolísá mezi historickým generálem Zuo Zongtang 左宗棠 a třeba chrámem předků (zongtang 宗堂). Zdejší verze Generála Tso zachovává jemný obal kuřecích kousků se sezamem a jeho lehce sladko-slanou chuť, ale nejde už dál do pomerančových nebo tangerinkových tónů, jak toto kuře připravuje třeba největší americký řetězec asijské kuchyně Panda Express.

 

Zážitek i pro vegany

Nabídka QQ Kitchen myslí i na vegany, a to míchaným salátem Gado gado (mix-mix) s tofu a sladkou arašídovou omáčkou. Ještě zvýraznit tento salát může kari omáčka nebo indonéská pálivá a slaná pasta sambal, ta však vedle čili může obsahovat i rybí či krevetí omáčku.

Dezerty

V dostatečném počtu celkem čtyř své dezerty prezentuje restaurace křídou na tabuli, ovšem slibovanou mořskou sůl jsme ve zmrzlině a karamelu nenašli, takže si je budete muset dosolit.

 

Cenově se u tří chodů a nápoje host dostane těsně nad tisíc korun za osobu. Když pak ovšem vidíte šéfy restaurace, jak s vášní od pěti do jedenácti vaří a s úsměvem dirigují na otevřené scéně kuchyni a početný, velmi ochotný personál, rozhodně to stojí za to.

 

A úplně na závěr: současná australo-asijská populace přicházela na Bali před čtyřmi tisíci lety právě z Tchaj-wanu, i proto by nás úspěšné balijsko-tchajwanské spojenectví nemělo vůbec překvapit. Skrývá totiž v sobě mnohem více tradic, než bychom si v naší středoevropské kotlině mohli uvědomovat.

 

Vít Vojta, etnolog

 

Úvodní foto: https://www.qqasiankitchen.com/