Ikonický Panda Express dorazil do Evropy, usídlil se v Ramsteinu

Ikonický Panda Express dorazil do Evropy, usídlil se v Ramsteinu
16 / 9 / 2022 Vít Vojta

Nástup tzv. fast foodů, neboli řetězců s rychlým občerstvením, na úkor klasických restaurací bývá průvodním znakem krize. V americké kolébce fast foodu se však už za poslední krize prosadil jeho mladší a zdravější bratr fast-casual food. Po tex-mexu a sendvičích v něm vede i asijská kuchyně, jejíž nejvýraznější značka Panda Express právě dorazila i do Evropy, do Německa.

Když se ekonomice daří, dávají si lidé v oblíbené restauraci tříchodová menu. Když musí šetřit, přijde v řadě zemí na řadu fast food. A tak zatímco pandemie tvrdě zasáhla celosvětový restaurační byznys, fast food, pro rozvážku koncipovaný už v polovině minulého století, obstál velmi dobře. V roce 2021 byla jeho globální velikost odhadnuta na obrovských 648 miliard amerických dolarů.

 

Fast good

Kategorie fast casual restaurants se také nazývá „fast good“ (Kanada) nebo „haut-de-gamme“. Tento koncept, o kategorii výš než klasický fast food, se stal hlavním „fast“ proudem 21. století, a to zejména po krizi roku 2007. Fast good jsou zpravidla stylové značkové restaurace bez obsluhy a také bez „motorestových“ drive-thru, prezentující zdravější jídla a méně mražených a rafinovaných ingrediencí. Oslovují zejména mladší skupinu od 18 do 34 let, jim je uzpůsobena i cena (8-15 dolarů). Tento trh měl jen v USA v roce 2021 hodnotu desítek miliard dolarů.

Panda a Ramstein

Franšízované „fast good“ občerstvení Panda Express vstoupilo do Evropy (nepočítáme-li její moskevskou pobočku) teprve minulý měsíc, když se na letecké základně Ramstein, největší americké základně mimo USA, otevřela první pobočka Panda Express. Ta připravuje „americkou čínskou kuchyni“, která se stejně jako v případě italské pizzy nebo francouzské obložené bagety originálu již poněkud vzdálila.

 

Ramsteinský provozovatel Pandy, firma Lagardère Travel Retail, plánuje, že v úzké spolupráci s Panda Restaurant Group a americkým vojenským prodejcem Army & Air Force Exchange Service (AAFES) rozšíří koncept „americké číny“ po Evropě právě s využitím amerických vojenských základen.

 

Její první německý Panda Express v Ramstein-Miesenbachu, v hlavní hale KMCC Exchange Mall, má plochu jen 60 metrů čtverečných. Na první pohled zarazí, že je podnik přístupný pouze zaměstnancům letecké základny, vojenskému personálu a registrovaným hostům, dokud člověk nezjistí, že to dohromady dělá stejně přes 55 tisíc osob!

 

U nás bývá název vesničky a letecké základny Ramstein, vyňaté z německé jurisdikce, někdy spojován s metalovou skupinou Rammstein. Hudební důraz a zdvojené "m" v názvu skupiny má ale přece jen blíže k německému výrazu pro beranidlo, i když na leteckou základnu a na fatální neštěstí při leteckém dnu 28. srpna 1988 údajně odkazuje Rammstein i ve slavné písni Herzeleid ze stejnojmeného alba.

 

Americko-čínské kořeny

Značku Panda Express založil v roce 1983 americko-čínský miliardář Andrew Cherng (Cheng Zhengchang 程正昌,*1948) s manželkou Peggy v kalifornském Glendale. Od té doby se rozšířila na víc než 2 400 míst, z nichž je asi 90 mimo USA. Za necelých 40 let se tak rodinná společnost stala největším asijským jídelním konceptem. Skupina Panda Group zahrnula třeba i japonský cheescake Uncle Tetsu‘ s, velmi populární ve východní Asii, ale i Pieology, kalifornskou pizzu Carla Changa (*1969), staršího bratra a trenéra fenomenálního tenisty Michaela Changa (*1972) s čínskými kořeny. Carl Chang sám patřil mezi 10 nejlepších tenisových juniorů světa a porážel i Peta Samprase, pak se však rozhodl odejít a trénovat bratra Michaela (v letech 1991-2003), který se už v sedmnácti uvedl epickým grandslamovým vítězstvím nad naším Ivanem Lendlem. 

 

Americká čínská chuť

Americká čína v podání Panda Expressu nabízí pokrmy „zakořeněné v originálním čínském chuťovém původu, spojené s americkými ingrediencemi a autenticitou“. K vytvoření typické „americké čínské chuti“ Panda Expressu jsou kuchaři školeni k tradičnímu vaření v půlkulovité pánvi wok. Manipulují s osmikilovým wokem nad otevřeným plamenem, aby dosáhli efektu „wok hei“ (huoqi 镬气), kdy plamen prolétne pánví jako ohnivý výdech a kuchař rychlým osmažením zachová chuť, barvu a konzistenci, které případně obohatí o vůni kouře.

Už vlajková loď konceptu Panda, kterou je Original Orange Chicken (Chengzi ji 橙子鸡), je jednou z variant typické americké číny, známé pod názvem „Kuře generála Tso" (General Tso’s chicken, Zuo Zongtang ji 左宗棠鸡). V Číně jej nenajdete, původ tohoto jídla je obestřen tajemstvím a nepodařilo se jej dohledat ani v rodné provincii Hunan císařského generála Tso (Zuo), jehož jméno často nese. Připravuje se s pomerančovou nebo citronovou omáčkou a ze severní Ameriky se dostává na další kontinenty nejvíc s americkými strávníky, kteří tento typ sladkokyselé chuti zjevně milují. 

 

Zatímco General Tso z amerického stánku bývá klasickým fast foodem, „Pomerančové kuře“ Panda Expressu je jako fast casual food už sofistikovanější. Příprava s kůrou z citrusu tangerinky vychází údajně ze sečuanského hovězího na tangerinkové kůře, se sečuanským pepřem a sušeným chilli. Ze sečuánské kuchyně je v nabídce Pandy i kuře kung-pao, kde je vedle chilli, zázvoru, česneku a zelené cibulky klíčovou kombinace šťavnatého kuřete a křupavých, čerstvě pražených arašídů.  

Z Hongkongu zase pochází čínsko-britská syntéza krevet s medovými vlašskými ořechy a majonézou, stejně jako hovězí plátky s brokolicí na ústřicové omáčce. Muslimský jih starého Pekingu inspiroval jehněčím a hovězím, z Kantonu zase přišla cizinci milovaná sladkokyselá rajčatová omáčka gulao 咕咾, z Yunnanu 云南 houby a vegetariáni si přijdou na své v kombinaci rozdušeného lilku s měkkým tou-fu ve sladkokyselé omáčce z východočínské provincie Anhui 安徽. 

 

Vedle prvotního záměru upoutat a pak ekonomicky a přijatelně nasytit, tak může fast casual food přinášet i zajímavé pohledy na život vzdálených kultur. I když se tu v případě Panda Expressu na Asii díváme hlavně přes „oranžádové" americké brýle. 

 

Vít Vojta, sinolog a etnolog